Ce este un CRESCATOR - MEMBRU ACHR? Ce este un caine de rasa cu pedigree?

Material scris de Brindusa Gheorghiu, 23 nov 2013

Ce este un CRESCATOR - MEMBRU ACHR?

Definitia "chinologica" : un om, inainte de toate, un om frumos care isi iubeste si isi respecta cainii de rasa cu pedigree si care respecta cu strictete (sau macar incearca nerepetand greselile iminente infaptuite) reglementarile Asociatiei Chinologice Romane (ACHR) si implicit ale Federatiei Chinologice Internationale (FCI). Crescatorul - membru ACHR, este O simpla PERSOANA FIZICA obligatoriu membra (cu cotizatia anuala achitata la zi) la una dintre asociatiile chinologice teritoriale si / sau cluburile de specialitate.

CRESCATORUL NU este o firma, NU este persoana juridica, nu aduce caini pe comanda si nu are "o suta de rase", eventual la alegere, nu vinde pui cu sau fara pedigree ci doar cu pedigree - Crescatorul adevarat nu are "incubator" si nu "eclozeaza" la comanda, CRESCATORUL este PROPRIETARUL FEMELEI MAMA care aduce pe lume puii DE RASA CU PEDIGREE.

REGULAMENTUL CARTII DE ORIGINE ROMANA (COR) scrie clar cat de serioasa este metodologia aplicarii aspectului chinotehnic, adica reproductia, selectia si ameliorarea cainilor de rasa cu pedigree.

REGULAMENTUL DE CRESTERE ACHR

CRESCATORUL - membru ACHR are femela cu pedigree, cu sau fara drept de monta (minim 2 calificative de "Foarte bine", dobandite in expozitiile chinologice nationale si/sau internationale de frumusete), care isi cauta, isi selecteaza si incearca sa gaseasca un mascul tot din aceeasi rasa si tot cu pedigree (cu sau fara drept de monta) potrivit GENOTIPIC (dupa pedigree) si FENOTIPIC (dupa aspectul exterior) cu care sa aduca pe lume pui de caine de rasa cu pedigree, cit mai frumosi si mai sanatosi, cit mai apropiati de acel ideal descris de STANDARD , chit ca face un singur cuib (un singur rand de pui din femela sa) sau mai multe. Un crescator caruia ii pasa de viitorul puilor sai, cauta sa faca monte de calitate, "gandite" cel putin teoretic intrucat nu trebuie sa uitam ca genetica este o mare probabilitate.

Ideal, dupa efectuarea montei, crescatorul isi deparaziteaza si isi vaccineaza femela. La aproximativ 5 saptamani de la monta face ecografie sa certifice gestatia si eventual sa aprecieze numarul puilor. Dupa aproximativ 6 saptamani tine legatura foarte strins cu veterinarul si monitorizeaza gestatia acordand femelei gestante atentie sporita din toate punctele de vedere. Fatarea se petrece doar in prezenta veterinarului ca si ingrijirea post partum, foarte importanta pentru refacerea femelei si evolutia puilor, crescatorul avand cu strictete grija sa-si creasca puii, sa-i intarce, sa-i hraneasca corespunzator, sa-i deparaziteze si sa-i vaccineze in conformitate cu schema de vaccinare a veterinarului sau.

La maxim 3 luni de la data fatarii puilor, CRESCATORUL - MEMBRU ACHR are obligatia sa depuna documentatia pe baza careia, noi, asociatiile chinologice teritoriale si cluburile nationale ACHR, trimitem catre baza de date nationala a cainilor de rasa cu pedigree numita CARTEA DE ORIGINE ROMANA (COR), in vederea ELIBERARII ACTELOR DE ORIGINE (PEDIGREE) SI CARNETELOR DE PERFORMANTA PENTRU FIECARE PUI IN PARTE din parinti cu pedigree fie ca au drept de monta sau nu. Crescatorul - membru ACHR, in urma legislatiei aparute in martie 2014, nu are voie sa instraineze puii fara sa fie microcipati, numerele de microcip se completeaza in Declaratia de Monta si Fatare.

Fiecare crescator primeste COPIA DECLARATIEI DE MONTA SI FATARE INREGISTRATE prin care sa poata sa demonstreze buna credinta si mai ales respectarea reglementarilor in vigoare in ceea ce priveste depunerea actelor si autenticitatea lor. Eliberarea actelor dureaza, cu tot cu posta, in jur de 1 luna - 1,5 luni (posibil mai mult in perioada sarbatorilor de iarna sau a vacantelor de vara, a perioadelor de pregatire a expozitiilor).

Crescatorul are dreptul sa-si ridice actele puilor si sa ne puna la dispozitie evidenta proprietarilor, completand Formularul de evidenta a proprietarilor si fiecare pedigree in parte cu datele acestora. Dar are si posibilitatea de a ne lasa pe noi, asociatiile, sa efectuam aceste proceduri si in acest fel sa inregistram si proprietarii, ceea ce pana la urma este spre binele cainilor intrucit avem evidenta clara a proprietarilor.

NUMELE DE CANISA sau AFIXUL nu inseamna ca acel om are fabrica de caini, nu de alta dar este absolut neregulamentar si avem Comisii de Disciplina care judeca toate cazurile grave de incalcare a regulamentelor. NUMELE DE CANISA se dobandeste oficial si este confirmat de ACHR - FCI, se solicita la maxim 5 zile dupa data montei tocmai pentru a avea timp sa se solutioneze.

NUMELE DE CANISA este NUMELE DE "FAMILIE" pe care il poarta obligatoriu toti puii fatati de femelele aflate in proprietatea crescatorului. Un Crescator poate sa faca un cuib la maxim 10 ani ca sa-si pastreze dreptul de a-si mentine "numele de familie", acest NUME DE CANISA. Un Crescator nu are voie ca din aceeasi femela sa aduca pe lume mai mult 3 cuiburi in 2 ani. COR-ul este foarte vigilent si atentioneaza de fiecare data in acest sens.

Un crescator nu are dreptul sa creasca decat caini de rasa cu pedigree, NU are voie sa faca decat monte cu masculi cu pedigree si normal, sa aduca pe lume doar pui de rasa cu pedigree. Un crescator NICIODATA nu va va oferi pui cu pedigree si pui fara pedigree la preturi diferite ( "daca doriti un pui fara pedigree va costa 100 de ron, dar daca vreti si pedigree-ul va costa 200 de ron" -cum ne informeaza, din pacate, frecvent viitorii proprietari) , asa ca aveti grija cu cei ce va ofera aceasta "oportunitate", este un semnal de alarma ca nu este ceea ce pretinde. Sunt intr-adevar pui in acelasi cuib care nu se incadreaza in cerintele standardului; se elibereaza si pentru acestia pedigree-ul intrucat clar sunt de rasa pura ori existenta acestui act de origine este tocmai confirmarea apartenentei la rasa. Trebuie doar ca proprietarul sa stie ca a luat un "pet quality" cum zicem noi, crescatorii, adica cel mai dulce si mai frumos caine din lume, cel mai sanatos, ce ne poate iubi toata viata fara insa a-l reproduce, tot raportat la strictetea reglementarilor ACHR - FCI.

 

DE CE UN CAINE DE RASA CU PEDIGREE SI DE CE DE LA UN CRESCATOR - MEMBRU ACHR?

Sa ne continuam pledoaria alegerii luarii unui pui de caine de rasa cu pedigree strict de la crescatorul adevarat care nu se joaca si nu glumeste in privinta dragostei, pasiunii sale si responsabilitatii pe care si-a luat-o in ceea ce priveste viata fericita si bunastarea cainilor sai!

Dati-mi voie sa va caracterizez un crescator adevarat tocmai pentru a putea sa faceti diferenta de cei ce-si aroga aceasta titulatura insa nemeritand-o sau chiar mintind cu nerusinare bazandu-se pe buna credinta a multora dintre noi.

Un crescator este un om educat ce iubeste si respecta viata. Este pragmatic in alegerile sale si intotdeauna va avea in viata lui caini pentru sufletul sau, pe care ii creste si ii iubeste, caini de calitate in care investeste mult mai mult decat dragoste si pasiune si caini tip "pet" meniti sa vina in viata celor ce vor sa aiba un caine rasa pura superb si bine incadrat in descrierea rasei pe care o iubim fara insa sa avem de la acestia pretentii de reproducere sau ameliorare a rasei prin imperechere. Aceste "pet-uri" (cum zicem noi), cei mai buni companioni pentru oamenii ce-si doresc strict un caine pentru sufletul lor fara insa a-si satisface acea dorinta launtrica de procreere. Atragem atentia asupra acestui aspect intrucat un crescator adevarat va va intreba pentru ce vreti cainele. Majoritatea prompt declarati ca il vreti doar pentru voi fara sa tineti cont de evolutia si cresterea pretentiilor voastre in timp, sau a membrilor familiei voastre. Va spun din experienta lucrului la A.CH.M.B., ca o majoritate covarsitoare - dupa un an sau mai bine, brusc considera ca vor mai mult: vor expozitii, vor monte, vor pui fara a mai tine seama de scopul intial al procurarii puiului. De aceea va sfatuiesc sa va indreptati catre alegerea unui "bun" aflat la "mijloc" adica nici pet si nici viitor campion. In acest fel ne vom satisface toate dorintele si pretentiile.

Nu este cinstit, nici fata de voi si nici fata de crescator, sa considerati ca puteti sa va schimbati dorintele in timp fara sa va ganditi la repercusiunile asupra muncii acelui crescator. Este simplu: un crescator adevarat va poate caracteriza fiecare pui fatat de acea mama adica din "cuib" cum zicem noi. In acelasi cuib pot fi pui "pet" - ce pot fi strict iubiti si crescuti cu mare succes fara insa a-i reproduce. Acestia sunt pui ce au asa numitele "defecte" conform standardului acelei rase. Aceste abateri de la idealul descris de standard numite "defecte", de multe ori sunt luate in ras de amatori insa ele sunt foarte imortante pt noi, profesionistii, care ne dorim rezultate mai ales in timp indelungat. In acelasi cuib mai putem avea si pui "medii" si puii "first choice" - prima alegere. Ce inseamna aceste doua categorii? Puii "medii" isi iau dreptul de monta si se pot reproduce conform selectiilor noastre insa nu au sanse sa ajunga pe podiumurile de frumusete ceea ce insa, cu ajutorul mamei natura, se "vede" in puiul prima alegere. Acest pui sau mai multi, sunt atat de frumosi, corecti anatomic si se incadreaza in dezideratele selectiei si ameliorarii acelui crescator incat are sau au toate premisele unui viitor plin de succes chinologic.

Nu uitati ca daca vreti un caine de succes pe viitor prin care sa va imbunatatiti calitatea vietii dumneavoastra este bine ca, pe langa alegerea corect facuta de la crescatorul ce merita si va indruma, aveti nevoie de un medic veterinar ce va ajuta sa-l cresteti astfel incat puiul sa-si poata exprima la maturitate la maxim valoarea fenotipica, in functie de informatiile purtate de valoarea sa genetica.

In aceasta ecuatie a cresterii si bunastarii unui caine avem citeva elemente majore in afara de caine: crescator + proprietar + medic veterinar + dresor + groomer. Daca nu ne asiguram ca avem toate aceste elemente, pretentiile noastre nu au voie sa fie pe masura a ceea ce crede fiecare dintre noi ca are sau poate. Sa fim realisti si sa luam in calcul ca Dumnezeu nu este nici crescatorul nici proprietarul si nici medicul veterinar. Fiecare in parte este vital, trebuie sa comunice si sa se completeze perfect pentru a avea sansa unui caine cu adevarat frumos, sanatos si care sa ne reprezinte.

Asa ca, sa fim informati, sa plecam "la drum" cu ganduri bune, sa fim pozitivi, sa avem noroc, sa ne bucuram cat mai multi ani fericiti de PRIETENUL NOSTRU NECUVINTATOR - CAINELE si nu oricare ci cel ce inseamna munca de generatii, de dragoste, pasiune, sacrificii, profesionalism, din partea CRESCATORILOR - MEMBRI ACHR!

Atentie la tipurile de pedigree la pui: acestea pot fi pedigree tip A, au ascendenta pe cel putin 3 generatii si normal, o valoare chinologica superioara (datorita bagajului genetic) celor cu pedigree tip B, ascendenta incompleta pe trei generatii.

De asemenea, interesati-va daca parintii au drept de monta ceea ce va confirma calitatea fenotipica (exterioara), dovada ca parintii se incadreaza in cererile standardului. Daca puii sunt din parinti nearbitrati aflati care este motivul nearbitrarii acestora. Valoarea chinologica superioara este, normal, a acelor pui ce provin din parinti arbitrati.

Mult succes, dragi prieteni! Sper ca aceste randuri sa va puna pe ganduri si sa va informati temeinic inainte de a cumpara un pui de caine. Noi, reprezentantii asociatiilor, va stam la dispozitie si incercam sa va indrumam si sa va sfatuim in acest sens.

Nu uitati motto-ul nostru: Cumparati un caine de rasa cu pedigree de la un crescator - membru ACHR sau adoptati un caine din adapost, nu cumparati de la intermediar, de la traficanti, de la simpli inmultitori. Un caine nu este doar o poza, o imagine, este rezultatul muncii de selectie si ameliorare a adevaratilor crescatori!

Multa sanatate si multi ani sublimi alaturi de prietenii nostri necuvintatori, cainii!

Va stam la dispozitie cu drag! NU vrem decat sa fiti informati si fericiti alaturi de cainii vostri!

Dr. medic veterinar Brindusa Gheorghiu
Secretar ACHMB
Arbitru Chinolog National
Instructor dresaj canin de baza
Vicepresedinte Chinotehnic DMC
Crescator si iubitor de caini