Regulamente C.S.C

Regulamentul expozitiei nationale de club

Regulamentul de selectie

Regulamentul concursului Cockerul anului

Regulamentul privind activitatea de reproductie

REGULAMENTUL EXPOZITIEI NATIONALE DE CLUB

Art. 1 – Cocker Spaniel Club organizeaza anual 2 expozitii de club, de regula in lunile martie-aprilie si septembrie. Expozitia din septembrie va avea rangul de expozitie de campionat.

Art. 2 – La expozitiile Cocker Spaniel Club pot participa numai exemplarele inscrise intr-o Carte de Origini apartinand unei asociatii chinologice recunoscuta de Federatia Chinologica Internationala.

Art. 3- Cockerii Englez si American vor fi arbitrati separat, pe sexe, clase si grupe de culori. Clasele de arbitrare sunt : baby (3-6 luni), pui (6-9 luni) juniori (9-18 luni), intermediara (15-24 luni), deschisa (peste 15 luni), campioni (obligatoriu diploma de campion al unei tari membra a FCI), munca (certificat de absolvire a probei de lucu conform regulamentului FCI), veterani (peste 8 ani).

Art. 4 - La clasele baby si pui se va desemna cel mai bun exemplar la fiecare sex, apoi cel mai bun exemplar la aceste grupe de varsta si cel mai bun pui al rasei (intre castigatorul la baby si castigatorul la pui).

Art. 5 - Pentru juniori, la toate rasele, la fiecare grupa de culoare si la fiecare sex se poate acorda celui mai bun exemplar titlul CACJ. La fiecare sex, dintre castigatorii titlului CACJ se vor alege cel mai bun junior si cea mai buna junioara (Invingator de Club Junior - ICJ) care vor concura pentru titlul de Cel mai Bun Junior al Rasei (Best Junior of Breed).

Art. 6 - Pentru clasele intermediara, deschisa si munca, la fiecare sex si la fiecare grupa de culori se poate acorda titlul CAC primului clasat cu calificativul excelent. Titlul RCAC se poate acorda exemplarului clasat al 2-lea cu calificativul excelent.

Art. 7 - La clasa Campioni, de asemenea pe sexe si grupe de culori, se poate acorda titlul CACL.

Art. 8 - Detinatorii titlurilor de la Clasele intermediara, deschisa, munca si campioni, la fiecare sex, vor concura pentru titlul de Invingator de Club (IC).

Art. 9 - La Clasa Veterani, se poate acorda titlul CACV primului excelent la fiecare sex si culoare. Dintre exemplarele care au obtinut titlul de CACV se va alege Cel Mai Bun Veteran al Rasei (Best Veteran of Breed).

Art. 10 - Pentru titlul de Cel Mai Bun Caine al Rasei (Best of Breed) vor concura Cel Mai Bun Junior al Rasei, cei doi Invingatori de Club si Cel Mai Bun Veteran.

Art. 11 - Exemplarele care au obtinut titlul Best Veteran la toate rasele vor concura pentru titlul de Cel Mai Bun Veteran al Expozitiei (Best Veteran in Show).

Art. 12- Dintre exemplarele care au castigat titlul CMBCR (BOB) se va alege Cel Mai Bun Caine al Expozitiei (Best in Show).

Prezentul regulament a fost adoptat in sedinta consiliului director al Cocker Spaniel Club din data de 24.10.2014 si intra in vigoare imediat.

Sus


REGULAMENTUL DE SELECTIE (CONFIRMARE)

CAPITOLUL 1

Art. 1. Regulamentul de selectie (confirmare) este elaborat de catre Cocker Spaniel Club pe baza cerintelor standardului raselor de cockeri si a reglementarilor FCI si AChR in vigoare.

Art. 2. Selectia (confirmarea) are ca scop asigurarea reproductiei dirijate si controlate in vederea ridicarii valorii septelului la cerintele standardelor raselor de cockeri. Se urmareste si identificarea exemplarelor etalon care pot contribui prin aspectul fenotipic si bagajul genetic la progresul raselor respective.

CAPITOLUL 2 - ORGANIZARE

Art. 3. Pentru a asigura o viziune unitara asupra septelului, Cocker Spaniel Club elaboreaza anual planul de selectie (confirmare) si propune Colegiului de Arbitri trei arbitri care, in echipe de cate doi, sa efectueze pe tot parcursul anului selectia (confirmarea) conform planului.

Art. 4. Cocker Spaniel Club va elabora fisa de selectie (confirmare).

Art. 5. Examenele de selectie (confirmare) vor fi organizate de Cocker Spaniel Club in colaborare cu clubul teritorial sau asociatia teritoriala respectiva.

Art. 6. Cocker Spaniel Club va delega persoana imputernicita sa se ocupe de organizarea examenului de selectie (confirmare) in fiecare centru.

Art. 7. Rezultatele examenelor de selectie (confirmare) vor fi trimise de catre Cocker Spaniel Club organismelor competente ale AChR.

CAPITOLUL 3 - CONDITII

Art. 8. Examenul de selectie (confirmare) poate fi organizat atunci cand exista minimum 5 exemplare care au solicitat examinarea.

Art. 9. Varsta minima pentru selectie (confirmare) este 12 luni.

Art. 10. Exemplarele refuzate la primul examen de selectie (confirmare) au dreptul de a se mai prezenta la cel mult inca 2 (doua) selectii (confirmari).

CAPITOLUL 4 - ARBITRAJUL

Art. 11. Arbitrajul va fi efectuat de o echipa de doi arbitri delegati de Colegiul de Arbitri la propunerea Cocker Spaniel Club. Acesti arbitri trebuie sa fie crescatori de Spanieli si sa se fi ocupat de una sau mai multe din aceste rase cu bune rezultate.

Art. 12. Arbitrajul se va efectua conform fisei de selectie (confirmare) elaborate de Cocker Spaniel Club

Art. 13. Calificativele si aprecierile vor fi confirmate prin semnatura si parafa celor doi arbitri.

Art. 14. Cocker Spaniel Club va elabora anual lista punctelor de neconfirmare in functie de evolutia septelului.

Art. 15. Prezentul regulament a fost adoptat in sedinta consiliului director al Cocker Spaniel Club din data de 24.10.2014 si intra in vigoare imediat.

Sus


RECOMANDARI PRIVIND ACTIVITATEA DE REPRODUCTIE

1.Culoarea

La Cockerul Spaniel Englez si Cockerul Spaniel American exista doua categorii mari de culori: unicolori (negru, auriu/rosu, black and tan, ciocolatiu si ciocolatiu cu tan) si pluricolori (alb-negru, alb-auriu, alb-maron, tricolor). Avand in vedere marea probabilitate a transmiterii, la prima sau la urmatoarele generatii, a petelor albe nedorite, se interzice imperecherea exemplarelor din categoria unicolori cu cele din categoria pluricolori. Nu exista nici o restrictie privind imperecherea in cadrul fiecarei categorii de culori (de ex. negru cu rosu/auriu, black and tan cu rosu/auriu, black and tan cu negru, sau alb-negru cu alb auriu sau tricolor, etc). Avand in vedere cele mai recente modificari ale standardului Cockerului Spaniel Englez, culoarea sable nu mai este acceptata. Exemplarele sable nu vor fi folosite pentru reproductie.

2.Testele de sanatate

Exemplarele destinate reproductiei vor fi testate pentru urmatoarele afectiuni genetice:

  • • Nefropatia Familiala

  • • Atrofia Retiniana Progresiva (prcd-PRA)

  • Nici un exemplar nu va fi exclus de la reproductie dar se vor respecta urmatoarele reguli:

    • o Exemplarele sanatoase (statut Normal/Clear) vor putea fi montate cu orice alt exemplar

    • o Exemplarele purtatoare si cele afectate vor fi obligatoriu montate cu un exemplar sanatos (Normal/Clear)

  • • Displazia coxo-femurala

  • In conformitate cu Circulara AChR Nr. 12/11.08.2014 clubul recomanda cu tarie efectuarea testului de displazie pentru toti reproducatorii. Se vor respecta urmatoarele reguli:

    • o Masculii cu grad de displazie C nu vor fi folositi la reproductie

    • o Femelele cu grad de displazie C vor putea fi folosite la reproductie dar vor fi montate numai cu un mascul cu grad de displazie A.

Clubul recomanda de asemenea ca exemplarele destinate reproductiei sa fie examinate clinic si declarate neafectate de glaucom si cataracta ereditara.

3.Dreptul de reproductie

Conform reglementarilor AChR in vigoare, pentru masculi dreptul de reproductie este dat de obtinerea a minimum doua calificative "excelent" de la doi arbitri diferiti in expozitii de frumusete. Pentru femele este suficient sa obtina de doua ori minimum calificativul "foarte bine" de la doi arbitri diferiti.

Cocker Spaniel Club recomanda sa se foloseasca in activitatea de reproductie numai masculii care au obtinut calificative de excelent si, de preferinta, titluri CAC si/sau CACIB de la mai multi arbitri.

Ar fi de dorit ca exemplarele destinate reproductiei sa obtina calificativele pentru dreptul de reproductie si in expozitia de club.

Montele strans consangvine (frati de mama sau de tata, parinte cu fiu sau cu fiica, etc) nu se vor face decat in cazuri exceptionale, unde ambii genitori au calitati genotipice si fenotipice exceptionale, probate prin produsi si rezultate expozitionale si numai cu aprobarea scrisa a conducerii clubului.

Femelele nu vor fi montate inaintea implinirii varstei de 18 luni si nici dupa varsta de 7 ani. Clubul recomanda ca femelele sa fie montate de maxim 2 ori in cursul a 2 ani.

Pentru masculi clubul national nu impune nici o limita de varsta privind activitatea de reproductie.

Nota: Pentru a veni in sprijinul crescatorilor clubul acorda o perioada de gratie pana la data de 01.08.2015 in care sa fie efectuate toate testele de sanatate pentru reproducatori.

Prezentul regulament a fost adoptat in sedinta consiliului director al Cocker Spaniel Club din data de 24.10.2014 si intra in vigoare imediat.